Cebulowy przysmak

cebulaObieramy około 1 kg cebul, które następnie kroimy w cząstki, solimy, oraz dodajemy półtorej łyżki masła i ogrzewamy na małym ogniu, do momentu aż zmiękną. Przez cały czas pamiętamy o mieszaniu i nie dopuszczamy do zrumienienia się cebuli.

Zalewamy 7 szklankami wrzącego wywaru z różnych warzyw, lub chudym rosołem.

Gotujemy w dalszym ciągu, aż do uzyskania miękkości cebuli. Przeciskamy przez sito lub miksujemy. 5 dag sera rokpol rozcieramy na masę z 1,5 łyżki masła i mieszamy ze sobą z kilkom łyżkami gorącego wywaru bądź rosołku. Wymieszać razem ze zmiksowaną zupą.

W dalszej części przygotować grzanki – pieczywo zrumienić na patelni pokrytej tłuszczem lub w tosterze na sucho.

Przygotowaną zupę doprawić solą i pieprzem i wlać do żaroodpornego naczynia lub do kilku kokilek. Powierzchnię zupy posypać posiekanymi orzechami, ułożyć grzanki i posypać startym serem żółtym.

Naczynie wstawić do piekarnika. Kiedy ser się zrumieni, podawać zupę na gorąco. Można posypać z posiekaną pietruszką.