Czekoladowe oponki

Składniki:

  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki czekolady w proszku
  • 4 żółtka
  • 1/2 szklanki śmietany 18% (gęstej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina wódki
  • 500g białego sera (jak do sernika)
  • dodatkowo:
  • polewa czekoladowa
  • olej do smażenia

oponkiWykonanie:

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy czekoladę, proszek do pieczenia, ser, śmietanę, żółtka oraz wódkę. Zagniatamy ciasto. Stolnicę co jakiś czas posypać mąką, by unikać sklejania, rozwałkowujemy na grubość 1,5cm. Za pomocą szklanki wycinamy krążki, a w ich środku mniejsze kółka. W płaskim garnku rozgrzewamy sporą ilość oleju, oponki smażymy na gorącym tłuszczu przez kilka minut z obu stron.

Po usmażeniu oponki odsączamy na papierze i układamy na kratce, polewamy rozpuszczoną polewą czekoladową i ozdabiamy według uznania. Odstawiamy do zastygnięcia.

Comments are closed.