Kopytka z gulaszem

Składniki:

Kopytka:

  • pół kg ziemniaków
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 2 jaja
  • olej

Gulasz:

  • pół kg mięsa gulaszowego
  • 5 średnich marchewek
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku

Przyprawy:

  • kolendra
  • liść laurowy
  • majeranek
  • sól, pieprz

 

gulaszWykonanie:

Kopytka:

Ziemniaki gotujemy, obieramy, tłuczemy. Dodajemy jaja, mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę. Solimy, formujemy ciasto w taki sposób, by odstawało od dłoni. Z ciasta formujemy wałki i kroimy je na kluski o grubości blisko 2 cm. Kopytka wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju, odcedzamy gdy wypłyną na wierzch.

Gulasz:

Kroimy i solimy mięso, posypujemy pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy na gorącym oleju. Dodajemy drobno skrojoną cebulę i marchewkę oraz roztarty czosnek. Smażymy kilka minut, doprawiamy kolendrą, majerankiem, solą i roztartym liściem laurowym. Dusimy do miękkości. Tak przygotowane danie wystarcza na 6 porcji.