Sandacz po polsku z jajami

Składniki:

  • 1 kg sandacza
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 5 ziaren pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 mały liść laurowy
  • 1 łyżki masła
  • 4 jaja na twardo
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

 

Wykonanie:

Sandacza oskrobujemy, patroszymy, odcinamy głowę, tuszkę zostawiamy w całości. Przygotowujemy wywar warzywny. Doprawiamy go ziarnami pieprzu i ziela angielskiego oraz liściem laurowym, solimy. Do wrzącego wywaru wkładamy rybę i gotujemy przez 20 minut na niewielkim ogniu. Masło rozpuszczamy, dodajemy posiekane i ugotowane jajka, rozgrzewamy. Gorącego sandacza wyjmujemy z wywaru i polewamy sosem maślano-jajecznym, posypujemy natką pietruszki.

Serwujemy z ziemniakami z wody i z surówką z białej lub kiszonej kapusty.